Pelargonie v predjarí

 

S príchodom jari začíname so starostlivosťou o muškáty, ktoré sme v jeseni uložili na zimný odpočinok. Je potrebné ich starostlivo prekontrolovali, vyniesť z tmavších priestorov a dopriať im plnú náruč jarného sviežeho vzduchu.

Najčastejšie pestovaný muškát záhradný (Pelargonium zonale) zrežeme, presadíme do čerstvej zeminy a umiestnime na miesto, kde je plné osvetlenie. Muškáty sú všeobecne náročné na svetlo, tak ich priblížime čo najbližšie k oknám. Rez v jarnom období robíme dosť hlboký, ponechávame 4 až 5 kolienok, aby sa čoskoro začali rozkonárovať a vytvorili bohato rozkvitnutý krík. Neponechávame ich v pôvodnej výške, bez bočného rozkonárenia, lebo vtedy vykvitnú len z vrcholových častí. V tomto období môžeme muškáty rozmnožovať z vrcholových odrezkov, ktoré sú práve teraz dobre vyzreté a pomerne rýchlo zakorenia, ak im poskytneme približne izbovú teplotu. Sadíme ich priamo do malých črepníkov, najlepšie s priemerom 70 až 80 mm, alebo do rašelinových zakoreňovačov. Zeminu použijeme ľahšiu, vhodná je rašelina s perlitom, alebo ľahká, parenisková zemina premiešaná s pieskom v pomere 1:1. Zakorenenie trvá 10 až 20 dní, čo závisí od skorosti kultivaru a od teploty. Odrezky vyberáme len zo zdravo prezimovaných rastlín, kde je predpoklad dosiahnutia najlepších výsledkov. V tomto čase (najlepšie však už koncom januára), môžeme vysievať aj semeno pelargónie, ktoré sme si pozbierali v letnom období. Vysievame priamo do črepníka, pri teplote aspoň 20 až 22°C. Semenáčiky potrebujú na vzchádzanie a vývoj v prvom štádiu vyššiu teplotu, ako sadence z vegetatívneho rozmnožovania. Semeno po výseve vzíde veľmi skoro, často za 7 až 8 dní. Po vytvorení 5 až 6 listov teplotu znížime a rastliny môžeme presadiť do ťažšej pôdy a umiestniť k svetelnému zdroju. Ďalej už postupujeme podobne ako pri pestovaní muškátov z odrezkov. S prihnojovaním začneme veľmi skoro, materské rastliny prihnojíme hneď po reze, mladé rastlinky hneď, ako dobre zakorenia. V prvom jarnom štádiu použijeme dusíkaté hnojivá a hnojivá na list. Osvedčili sa Harmavit, Vegaflor, slepačí a zajačí trus, alebo rozriedená močovka. Používame ich v pravidelných, obyčajne týždenných intervaloch až do konca apríla. Od mája začneme s hnojením fosforečnými a draselnými hnojivami, ktoré podporujú spevnenie pletív a najmä násadu na kvety. Výborne sa osvedčilo tekuté hnojivo Floran, alebo Herbasyn.

Pozornosť venujeme i rozmnožovaniu ovisnutých muškátov, ktoré sa stali v poslednom čase veľmi obľúbenými. V tomto období rezkujeme nové rastliny. Do črepníka môžeme zasadiť i dva výhonky, aby sme získali bohatšie kvitnúce rastliny. Rez pri starých rastlinách Pelargonium peltatum nerobíme taký hlboký, ako pri Pelargonium zonale. Obyčajne jednotlivé výhonky iba skrátime, aby sa bohatšie rozkonárili. Tento druh muškátov je o niečo chúlostivejší, najmä na preliatie, pri vyšších teplotách zase zhodí listy a má menšiu násadu púčikov. Výživu potrebuje rovnakú ako Pelargonium zonale. Najrýchlejšie rastú jednoducho kvitnúce kultivary, ktoré vytvárajú aj najväčšie množstvo kvetov a sú všestranne použiteľné.

Najviac starostí nám robí pestovanie veľkokvetých muškátov, Pelargonium grandiflorum. V porovnaní s predchádzajúcimi druhmi, tento muškát nemá obdobie vegetačného pokoja a práve najviac sa vyvíja v predjarnom období, kedy zakladá súkvetie. Kultivary, najmä skoré z júlového a augustového rozmnožovania, už začínajú rozkvitať. Vtedy mu musíme poskytnúť dostatočný priestor, pravidelnú zálievku, každodenné vetranie a nižšie teploty, ideálnych je 12 až 14°C.

Botanické druhy pelargónií, ktoré pestujeme cez celé zimné obdobie pri rovnakej teplote, na jar už len presadíme, prípadne dosypeme zeminu a začneme s intenzívnym hnojením, výhonky im nemusíme skracovať, najkrajšie sú rozkonárené v prírodných tvaroch.

Nech nás neodradí, ak nám niektoré druhy či kultivary dobre neprezimovali, využijeme možnosť a včas z jari si zabezpečme mladé rastliny, ktoré nám pri intenzívnom pestovaní v priebehu roka dorastú do takých rozmerov, ako viacročné rastliny. K dispozícii máme veľmi široký sortiment, treba si len vedieť vhodne vybrať, ktoré druhy či kultivary chceme pestovať.